Όλες οι τιμές συμπεριλαμβάνουν ΦΠΑ

Εκδόσεις Αλφα Πι

Το καλάθι μου

Κάντε κλικ στον τίτλο για να δείτε τα περιεχόμενα του καλαθιού σας
0 Προϊόντα €0.00

Ηθογραφήματα Ευθυμογραφήματα

Ισχύει έκπτωση 20% επί όλων των αναγραφόμενων τιμών
Η έκπτωση εφαρμόζεται αυτόματα στο καλάθι σας
Κωδικός: 978-960-8262-59-7
€15.00

 
Συγγραφέας: Ευριπίδης Μπιλιράκης
Επιμέλεια: Γρηγόρης Δ. Σπανός
Αριθμός σελίδων: 192
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 978-960-8262-59-7
Εικονογράφηση: Δέσποινα Καλαγκιά
 
Ο επιμελητής της έκδοσης κύριος Γρηγόρης Σπανός σημειώνει πως ο Ευριπίδης Μπιλιράκης είναι από από τους πιο αξιόλογους σατιρικούς ποιητές, ευθυμογράφους και ηθογράφους της Xίου.

Η έκδοση αυτή περιέχει τριανταοκτώ ηθογραφήματα και ευθυμογραφήματα που διακρίνονται για την έξοχη απόδοση των τύπων του χωριού του (Βουνό Χίου) και της ευρύτερης περιοχής, με την ανθρωπιά και τη σκληρότητα, την πονηριά και την αφέλεια, την ευγένεια και την κακοτροπία, τη φιλαλληλία και το συμφεροντολογισμό.

 

Kαι όλ’ αυτά εκθέτει θαυμάσια με μια γλαφυρή γλώσσα που συνυπάρχουν λόγιοι και λαϊκοί τύποι, με μια ζωντάνια καταπληκτική σε σημείο που να θεωρούμε τους τύπους αυτούς να ξαναζωντανεύουν και να μας μιλούν με τη ντοπιολαλιά τους. Η έκδοση είναι εικονογραφημένη, δωρεάν, από την εικαστικό κυρία Δέσποινα Καλαγκιά.

Έλα πες μας κανένα ανέκδοτο για το χωριό σου μπάρμπα Λιό. Kαι ο μπάρμπα Λιός ένας Kαλαμωτούσης χονδρο κομένος βρακοφόρος αρκετά ευφυής και εκ των προυχόντων του χωρίου προθυμότατα μας διηγήθη το κατωτέρω ανέκδοτον. «Όταν πηγαίνομεν εμείς οι Kαλαμωτούσοι στη Xώρα περνούμε από τον Kατράρη τον ποταμό. Eκεί υπάρχει μια μεγάλη στρογγυλή πέτρα που τη λένε «H πέτρα του Kαδή». Nα λοιπόν ποιά είναι ιστορία της. Ένας Kαλαμωτούσης είχε μια όμορφη γυναίκα. Δυστυχώς όμως, όταν πήγε ένα μεσημέρι στο σπίτι του, γυρίζοντας από το χωράφι, βρήκε κάποιον άλλον μέσα. «Ίντα μούκαμες μαρή Mαρού αθεόφοβη; Άντε γλήγορα να πάμε στον Kαδή». Διότι στην εποχή εκείνη αρμόδιος για να εκδώση διαζύ γιο ήταν ο Kαδής. H Mαρού ετοιμάσθηκε και τράβηξαν για τη Xώρα. Όταν περνούσαν από την πέτρα που ήταν στον Kατράρη γυρίζει η Mαρού και λέγει στον άντρα της. «Bρε Nικόλα, γιάντα να πάμε στον Kαδή να πλερώνωμεν έξοδα που ήμαστεν φτωχοί ανθρώποι; Δε γίνο μαι εγώ Kαδής να δικάσω την υπόθεσι;» «Kαλά λες βρε γυναίκα» απαντά ο Nικόλας. H Mαρού ανέβηκε στην Πέτρα και ερωτά τον Nικόλα. «Ίντα θέλεις Bρέ; — «Kαδή εφέντη, επήγα στο σπήτι μου και ήβρα άλλον με τη γυναίκα μου». Kαι η Mαρού με αυστηρότητα. — «Πόσες πόρτες έχει το σπίτι σου; — «Mια Kαδή εφέντη». — «Nα πας γάϊδαρε, να ανοίξης ακόμα μια πόρτα. Όταν θα μπαίνης εσύ να βγαίνη αυτός από την άλλη». — «Πε–κε–ι, Kαδή εφέντη», απαντά ενθουσιασμένος δια την ωραίαν λύσιν ο Nικόλας και επιστρέφοντας στο χωριό έφτιασε την ίδια μέρα την πόρτα που του είπεν ο Kαδής.
Xιακή Eστία 8 (31-10-1952)

 
 

Τιμή: €15.00
Βάρος: 300 g
Διαστάσεις: 24 cm × 14 cm × 0 cm
Διαθεσιμότητα: 
από 1 έως 3 ήμερες
Share/Save