Όλες οι τιμές συμπεριλαμβάνουν ΦΠΑ

Εκδόσεις Αλφα Πι

Το καλάθι μου

Κάντε κλικ στον τίτλο για να δείτε τα περιεχόμενα του καλαθιού σας
0 Προϊόντα €0.00

Ο Μητροπολίτης Χίου Ιωακείμ Στρουμπής. Η κοινωνική του δράση στη Χίο και η δίωξή του

Ισχύει έκπτωση 20% επί όλων των αναγραφόμενων τιμών
Η έκπτωση εφαρμόζεται αυτόματα στο καλάθι σας
Κωδικός: 978-960-6798-16-0
€15.00

 
Συγγραφέας: Δρ. Ανδρέας Φρ. Μιχαηλίδης
Αριθμός σελίδων: 168
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 978-960-6798-16-0
 
Το βιβλίο προλογίζουν ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιώργος Καραγιάννης και ο συγγραφέας Νίκος Χαρτουλάρης.

Πριν από 93 χρόνια, το 1924, εγκαθίσταται στην αρτισύστατη Μητρόπολη Καρδαμύλων ο θυμιανούσης Μητροπολίτης Ιωακείμ Στρουμπής. Φίλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Ελευθερίου Βενιζέλου είχε αναπτύξει σπουδαία πατριωτική δράση κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα ως Μητροπολίτης Αρδαμερίου. Αλλά και κατά την παραμονή του στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης επέδειξε ηρωική στάση κατά τα τραγικά γιατον ελληνισμό γεγονότα του 1922.

Αρχικά ως Μητροπολίτης Καρδαμύλων και αργότερα, από το 1933, ως Χίου, ανέπτυξε σπουδαία κοινωνική και εκκλησιαστική δράση. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στον επισιτισμό του χιώτικου λαού. Προσχώρησε στο τοπικό Ε.Α.Μ. και εργάστηκε για την απελευθέρωση του νησιού από τους Γερμανούς.Για τη δράση του αυτή, το 1946, καταδικάστηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος σε έκπτωση του Μητροπολιτικού θρόνου της Χίου.

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται αναλυτικά η πολυσχιδής κοινωνική δράση του Ιωακείμ κατά την εικοσαετή παρουσία του ως Ιεράρχης στο νησί της Χίου. Αναδεικνύονται οι τολμηρές για την εποχή ιδέες του, καθώς και οι πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβε για την προάσπιση της υγείας και της εκπαίδευσης, όπως και για την αντιμετώπιση της κοινωνικής ανισότητας.

Παρουσιάζεται επίσης αναλυτικά η πατριωτική δράση του Ιωακείμ κατά την Κατοχή και η συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση. Παράλληλα, φωτίζεται, μέσα από ανέκδοτο αρχειακό υλικό, όλο το παρασκήνιοτης δίωξής του και εξηγούνται οι λόγοι οι οποίοι οδήγησαν σ’ αυτήν.Παρουσιάζεται το ανώμαλο πολιτικό κλίμα της εποχής, οι πρωταγωνιστές και οι μεθοδεύσεις τους.

Τέλος παρατίθεται αυτούσιο ένα εκτενές κείμενο, το οποίο γράφτηκε καθ’ υπαγόρευσιν του Ιωακείμ και το οποίο αποκαλύπτει όλο το σκηνικό της εξόντωσής του.

 
 

 

Τιμή: €15.00
Βάρος: 300 g
Διαστάσεις: 15 cm × 24 cm × 2 cm
Διαθεσιμότητα: 
από 1 έως 3 ήμερες
Share/Save