Εκδόσεις Αλφα Πι

Καθημερινά 2014 - 2015

Καθημερινά 2014 - 2015
Δημήτρης Φρεζούλης


Σχήμα: 24x17, Σελίδες: 116
Τιμή: €10.00
ISBN: 978-618-5117-45-0
2016


Ο Δημήτρης Φρεζούλης αποτελεί μια δημοσιογραφική σταθερά, ένα σημείο αναφοράς για όλους εμάς τους νεώτερους στον επίπονο χώρο της ενημέρωσης, που γνωρίζουμε ότι δύσκολα θα προχωρήσεις μακριά αν δεν έχεις συνέπεια. 

Αυτό είναι που ξεχωρίζω και στον Δημήτρη. Την συνέπεια του να βρίσκεται στην ενημέρωση όλα αυτά τα χρόνια με τη ακρίβεια ενός καλοκουρδισμένου ρολογιού που δεν σταματά ποτέ. 

Μέσα από τα προσωπικά του κείμενα, τα «Καθημερινά», ο Δημήτρης Φρεζούλης καταγράφει την πραγματικότητά μας, την σκιαγραφεί, προσθέτει τις δικές του πινελιές κριτικής. 

Όμως αν υπάρχει κάτι που κάνει αυτά γραπτά ξεχωριστά είναι η ευγένεια, η διακριτικότητα και το ήθος της γραφής που τον ακολουθεί. Αυτό οπωσδήποτε τον τιμά και πιστεύω ότι κοινωνικά είναι αποδεκτό και αναγνωρισμένο. 

Τα «Καθημερινά» αποτελούν τα δικά μας τοπικά χρονογραφήματα. Παλμός και στίγμα των ημερών που πέρασαν αλλά και εκείνων που θα έρθουν. 

Είδηση, κριτική και σχόλιο μαζί, σε «σφικτά» κείμενα με ευχάριστες νότες της προσωπικής θέασης των πραγμάτων από τον Δημήτρη. 

Μια εντύπωση, μία ανάμνηση, μία ιστορία, η απαραίτητη κριτική ή ένα ασήμαντο καθημερινό γεγονός, περνούν από το φίλτρο του Φρεζούλη και στέλνουν μήνυμα στον αναγνώστη. Μήνυμα που συνήθως κάτι αφήνει πίσω του. 

Τη καλύτερη περιγραφή του χρονογραφήματος τη δίνει ο Σπύρος Μελάς στο πρώτο του χρονογράφημα από τις στήλες της εφημερίδας «Αθηναϊκά Νέα» στις 28.5.1931 όπου ορίζει το είδος γράφοντας προς τους αναγνώστες: 

«…έλαβα τη ρητή και κανονική εντολή από τη διεύθυνση των «Αθηναϊκών Νέων», την αρχισύνταξιν (και το λογιστήριο, εννοείται) να σας συγκινώ, να σας ενθουσιάζω, να σας ζωγραφίζω, να σας θυμώνω, να σας ενδιαφέρω, και προπάντων να σας διασκεδάζω από αυτή τη στήλη κάθε μέρα.» 

Ο αναγνώστης λοιπόν, δεν δυσκολεύεται να τον παρακολουθήσει. Δεν απομακρύνεται από το γραπτό, μένει με τον αφηγητή να του δίνει τις πληροφορίες που χρειάζεται, στην δόση που χρειάζεται, χωρίς να ωραιοποιεί. «Ουκ εν το πολλώ το ευ» στα «Καθημερινά» που χρόνια τώρα βρίσκουν τον απαραίτητο χώρο στις σελίδες της «Αλήθεια» αποτελώντας το «απεριτίφ» της τοπικής ενημέρωσης. 

Και είναι χάρισμα για έναν άνθρωπο όπως ο Δημήτρης να μπορεί να αντλεί με ευκολία τόσα μηνύματα από τον κοινωνικό και πολιτικό περίγυρο, ώστε να τροφοδοτεί στη συνέχεια τα «Καθημερινά» προσφέροντας μας αυτήν την λογοτεχνικού ύφους γραφή, την γεμάτη μικρά και μεγαλύτερα νοήματα. 

Μια χούφτα άνθρωποι είμαστε οι δημοσιογράφοι του νησιού μας. Όλοι με τις ιδιαιτερότητές μας, τις σκέψεις μας, προσωπικό μας στυλ γραφής και λόγου. 

Ο Δημήτρης όμως παραμένει ένα κεφάλαιο στην δική μας «συντεχνία. Με το ήθος του, την ευγένειά του, τις φιλικές και πάντα ευπρόσδεκτες συμβουλές του είμαι βέβαιος ότι έχει ακόμη αρκετά να προσφέρει στο δημόσιο λόγο. Αυτόν που πάντα υπηρέτησε, σεβάστηκε και βελτίωσε με τα χιλιάδες γραπτά του. 

Καλή ανάγνωση. 

"Ευγένεια, διακριτικότητα και ήθος"
Νίκου Κατσαράκη
Εκδότη – Διευθυντή – Εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ

Ειδικά Χαρακτηριστικά: 
Τύπος Λογοτεχνικών: 
"ΑΛΦΑ ΠΙ" - ΑΝΤΩΝΗΣ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΗΟΣ
ΓΡΑΦΕΙΑ: ΡΟΔΟΚΑΝΑΚΗ 7, 82100 ΧΙΟΣ, Τηλ.: 2271041287, Fax.: 2271026688, e-mail: apchios@otenet.gr
TYΠΟΓΡΑΦΕΙΟ: ΚΟΝΤΑΡΙ, 82100 ΧΙΟΣ, Τηλ./FAX: 2271082846
ANTΩΝΗΣ ΠΑΛΗΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΗΟΣ: Κιν.: 6948 607617, e-mail: alfapi.giannis@gmail.com  
Developed by Infoscope Hellas